Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır…

Kökeninin Arap yarımadası olduğu bilinen kahve dünyaya Osmanlı üzerinden yayıldı . Günümüzde devasa bir Pazar hacmine ulaştı.Ve yayıldığı topraklara yeni ambalajlar ve parıltılı dükkanlarla yeniden girdi.Kahve,  Türkiye ‘de yüzde 40 büyüme hızına ulaştı. 50 milyon TL’lik pazarın yüzde 25’ini Türk kahvesi ,yüzde 75’ini ise hazır kahveler oluşturuyor.

Dünya çapında dolarla ticareti yapılan ve petrolden sonra ikinci sırayı alan kahve,her yıl 400 milyar kupanın üzerindeki tüketimi ile günümüzde 20 milyondan fazla kişiyi istihdam eden oldukça geniş çaplı bir endüstriyi oluşturuyor. Kahvenin son bir kaç yüzyıldan beri süregelen önemi yalnızca popülaritesinden ibaret değil.Aslında kahve , gelişmekte olan birçok ülkenin ekonomi ve politikalarında önemli rol oynuyor; öyle ki dünyadaki az gelişmiş ülkelerin birçoğu kahve ihraç ederek dış ticaretlerinde önemli kazançlar elde ediyor. Bu kazanç kimi ülkelerde dış ticaretin yüzde 80’lik bir oranını oluşturabiliyor.

Kahve’nin  anavatanı olan Etiyopya’nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu,meyveleri kaynatıldıktan sonra suyu içilmek suretiyle tıbbi amaçlı kullanılıyor ve “sihirli meyve” olarak  adlandırılıyordu. Kahve, ünüyle birlikte hızla Arap Yarımadası’na yayıldı ve 300 yıl boyunca Habeşistan’da keşfedilen yöntem ile içilmeye devam edildi.14. yüzyılda ise yepyeni bir keşif ile ateşte kavrulan kahve çekirdikleri,ezildikten sonra kaynatılarak içime sunuldu. Kahve’yi ilk olarak işleyip içmeye başlayan Yemen’deki sufi tarikatıdır. Buradan 1470’li yıllarda Aden’de ,1510 ‘ da Kahire’de 1511’de Mekke’de görülmüştür.15.yüzyıl sonunda ise İslam gezginleri tarafından İran ,Mısır,Anadolu coğrafyasına ve tüm İslam dünyasına yayılmıştır. Kahvenin , Arap yarımadasından Osmanlı İmparatorluğuna ulaşması ise kahvenin tüm dünyaya yayılması için en önemli aşama olmuş.

Yeşil kahve tanelerinde tanen ,uçucu yağ , sabit yağ ve %0,8-2,5 oranında kafeın alkaloiti bulunur. Kafeinden dolayı beyin ve kalp uyarıcı,idrar sökücü etkileri vardır.Alzheimer hastalığına karşı önlem olarak önerilir. Ancak uyku giderici yönü de vardır. Hamileliklerde ilk 8 ay kahve tüketilmemesi önerilir. Ülser hastaları için de ilk yasaklardan biri kahvedir. Bunlar benim duyduklarım. Sizlerle paylaşmak istedim…

Kalın sağlıcakla…

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s